Samenstelling heli-MMT

Het mobiel medisch team van de traumahelikopter bestaat uit een piloot, een arts en een verpleegkundige.

De piloot is verantwoordelijk voor het vervoer per helikopter van de arts en de verpleegkundige naar de plaats waar spoedeisende medische hulp vereist is. Daarnaast kan de piloot de arts en verpleegkundige op locatie assisteren. De politie moet dan de bewaking van de helikopter overnemen.

De verpleegkundige heeft Eerste Hulp- of ambulance-ervaring. Hij of zij heeft specialistische MMT-opleidingen gevolgd en een opleiding in luchtvaartcommunicatie en ‑navigatie. Tijdens de vlucht treedt de verpleegkundige op als navigator. Er wordt deels genavigeerd op zicht. De verpleegkundige moet als bemanningslid de piloot kunnen bijstaan. Daarom is hij of zij ook bekend met de techniek van de helikopter.

De arts, een anesthesioloog of chirurg, is specifiek opgeleid voor spoedeisende geneeskunde op de locatie van het incident. Hij of zij kan ter plekke direct ingrijpen en de vitale functies van het slachtoffer stabiliseren. De MMT-arts heeft geen vliegtechnische taken maar verzorgt wel de communicatie met de Meldkamer Ambulancezorg (MKA).